Omul cu o mie de buzunare

Sunday, 06 Mar, 2011 @ 14:55

De cate ori nu mi am dorit sa pot sa mi car intr un bagaj toata viata. De cate lucruri ne inconjuram de care practic nu avem nevoie. E greu sa te hotarasti care sunt lucrurile esentiale. Pentru ca tot timpul un obiect se incarca si cu un bagaj emotional. Ca de pilda un cercel ramas fara pereche pe care ti e mila sa l arunci doar pentru ca l ai primit de la iubitul tau de ziua ta, sau o sapca decolorata amintire de la cea mai buna prietena, ori o bluza pe care ai purtat o la majorat acum demodata, sau o pereche de cizme scalciate pe care ti le ai cumparat la prima ta iesire in Occident.
Asa te trezesti cu mormane de lucruri inutile, care ajung sa te sufoce, dar de care nu te poti desparti..
Andy Warhol de pilda obisnuia sa nu arunce absolut nimic. De la celebrele cutii de conserve Campbell, la note scrise de mana, daruri, haine, mobila, orice ii intersecta viata colectiona. Tone intregi de obiecte personale tinute in cutii in depozite sunt acum desfacute si studiate .
Pe cel de care vreau sa va povestesc obisnuiam sa l vad in fata cooperativei din satul bunicii mele la orice ora din zi si din noapte. In acelasi loc intr o contemplare perpetua. La prima vedere parea un ciudat.

Insa cu timpul am devenit curioasa sa aflu cine era si de ce traia tot timpul in letargie. Imbracat mereu in aceeasi salopeta cu o mie de buzunare, pentru el orice zi era la fel. Fara surprize, fara emotii fara asteptari, fara dezamagiri..

Am auzit ca se pensionase de vreo doi ani, nu mai avea pe nimeni pe lume. Singura lui dorinta dupa o viata de munca era sa nu mai faca nimic. Da la propriu si bineinteles sa nu si mai doreasca nimic. Sa traiasca in nemiscare doar contempland.. Asta da lux:) Ca un copac, ca un zid.. Una cu natura..
Nu cred ca i a fost usor sa ajunga sa si traiasca visul… Si uite cum a devenit cel mai practic om pe care l am intalnit. In salopeta cu o mie de buzunare pe care si o facuse anume tinea tot ce avea nevoie pentru a trai.. In fiecare buzunar avea de la furculita si cutit, mancare, radio, carti, poze.. Era ca o casa ambulanta, ducea atata cat putea duce …strictul necesar! Nu mai trebuia sa se deplaseze sa ia sau sa dea ceva, totul era cu el.
Ca un nou Diogene, filozoful cinic din Atena antica, care era celebru prin faptul ca traia intr un butoi in piata si cersea pentru a trai.
Obisnuia sa mearga cu o lampa in mana ziua in amiaza mare in cautarea unui om onest. Propavaduia o viata lipsita de excese, fiind un exemplu viu ca intelepciunea si fericirea apartin celui care este independent de societate. Iar bunurile materiale pot deveni o povara mai grea decat saracia.
Spunea ca omul ar trebui sa studieze cainele care mananca orice, isi face nevoile in public si nu face caz unde doarme. Cainii traiesc in prezent, fara anxietate si fara pretentii de filozofie abstracta, stiind sa deosebeasca instinctiv inamicul de prieten.
In timp ce Diogene se relaxa in lumina soarelui intr o dimineata Alexandru cel Mare incantat ca l a intalnit, l a intrebat daca e vreo favoare pe care i ar putea o face. Diogene i ar fi spus ca ” Da. Da te la o parte din soarele meu.”
Alexandru ar fi spus dupa ca daca n-ar fi fost Alexandru ar fi dorit sa fie Diogene.
Ce am invatat de la inteleptul de la tara e ca intotdeauna ai nevoie de mult mai putin decat crezi pentru a trai fara griji.
Si cand acum cativa ani am ramas fara nici un bagaj chiar la inceputul unei vacante de doua saptamani( din cauza unei greve in aeroport) dupa o prima faza de panica am realizat ce bine e sa calatoresti doar cu un trening pe tine si cu o periuta de dinti in buzunar cumparata din aeroport.
Eu cu sufletul si soarele meu… :)

4 Comentarii

 1. Delia

  March 7, 2011 @ 3:38 pm

  Asemenea senzatii putem sa le traim constant daca extindem aria la oameni, la ceea ce conteaza. Si ajungem sa traim frumos, cu 2-3 oameni apropiati si sa fim fericiti. Restul e conjunctura, interes, zarva.

  Reply

 2. Tigara Electronica

  March 15, 2011 @ 7:57 pm

  Sunt curios, puteti numi 10 prieteni ? sau macar 5 ? sau macar 3 ? dar prieteni, nu doar cunostiinte .. lumea a devenit un pic ciudata .. in trecut, cand nu exista atat tehnologie, parca viata avea alt gust ..

  Reply

 3. Gabriel

  April 3, 2011 @ 7:52 pm

  Te rog, daca se poate, sa faci cunoscut acest caz real, care are mare nevoie de ajutor.
  http://gabi-justgabi.blogspot.com/2011/04/ajutati-l-pe-sorin.html

  Reply

 4. escorte

  April 26, 2011 @ 3:33 pm

  paste fericit Lorena!

  Reply

Lasa un comentariu

Powered by NEGRU Media